Добавки (plugins) за Mozilla Firefox част 1


Ползвал съм почти всички от известните интернет браузъри, но най-харесвам Mozilla Firefox, заради добавките или както още ги наричат плъгини, защото чрез тях мога да си я моделирам по свой вкус. Нещо, което другите браузъри, в малка или голяма степен не предлагат. В тази първа част, ще посоча добавките, които слагам винаги когато инсталирам този браузър и в някаква  степен те са задължителни, за по-удобно сърфиране в нета. Всяка от посочените добавки съм я изпробвал лично и работи. Инсталирането става по няколко различни начина – аз ще посоча 2 от тях – „лесен и сложен“. „Лесният начин“ е от менюто на браузъра се избират Инструменти – Добавки- и в полето търсене се пише името на съответната добавка и се инсталира от там. „Сложен“ начин е – отива се на https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/ – пуска се търсене по име, или се избира от странитчото меню съответната добавка, под всяка добавка има зелен бутон Add to Firefox, натиска се и добавката се инсталира. Обикновенно след всяко инсталиране на добавка, браузърът иска да го рестартирате. И така започваме с добавките:

Adblock Plushttps://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865/ – това е добавка за блокиране на рекламите, флаш и jawa приложенията. Честно казано, подлудявам като видя някой сайт наблъскан с реклами. Разсейват ме и ми пречат да обърна внимание на съдържанието, така че тази добавка е тъкмо като за мен. При инсталацията след рестарта на браузъра трябва да се посочи само от какъв филтър да се блокират рекламите, лично аз съм избрал германския. Можете да разрешите показването на рекламите или на флаша на някои сайтове, които прецените. Разликата с нея е осезаема както се вижда от долната картинка.
Flashblockhtthps://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/433/ – добавката служи за блокиране на флаш изображенията с които са претрупани повечето сайтове. След инсталацията  когато се зареди дадена страница и има флаш изображение то няма да се вижда, а ще видите на негово място празен правоъгълник  със сиво кръгче в средата. Ако искате да видите, какво съдържа, просто кликате върху сивото кръгче. Примера от картинката по-долу е от vbox7.com. В настройките на добавката можете да добавите тези сайтове на които искате да се виждат флашовете. Аз лично съм добавил най-често използваните, като vbox7 и youtube. Facebook-a нарочно не съм го добавил, тъй като е бъкан с флашове и предпочитам сам да разрешавам, кои да се виждат.


Xmarks Bookmark and Password Sync –
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2410/ – изключително полезна добавка, особенно когато имате натрупани доста сайтове в отметките и имате повече от 1 компютър. За какво служи – накратко запомня всичките ви отметки и ги записва в сайт и вие имате достъп до всичките си отметки когато пожелаете. След инсталацията на добавката на друг компютър с мозила тя автоматично добавя всички ваши отметки на другия компютър. Ако там запомните някой нов сайт, добавката го запомня и може да да го видите на другия си компютър. При първоначална инсталация иска да се регистрирате безплатно в сайта в който ще се съхранятат отметките. Много е важно да се помни паролата от сайта, затова съветвам да се запише някъде странично. Много полезна функция е, че освен отметките, добавката позволява съхраняване и на паролите ви към сайтовете ви и така не се налага да ги помните, тя ги помни вместо вас. Това е много полезно при преинсталация на Windows или когато имате много регистрации и съответно се налага да помните голям брой пароли.
FEBEhttps://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2109/ – абсолютно „животоспасяваща“ добавка, която препоръчвам горещо на всеки. Малко си прилича с предната, но е с по-голяма функционалност. Предлага запомняне освен на добавките и паролите ви, запомняне и на всички добавки, които сте инсталирали на Мозилата си. Само се посочва една папка в която да се съдържа арихива на добавката. Препоръчвам архива да е на различно място от устройството на което е инсталиран Windows – обикновено това е С:\, така че нека архива ви да се пази на устройство  D, E или там каквато буква е, но нека да е различно от С. Позволява възтановяване на отделни части, примерно само на добавките, или пък само на сайтовете и паролите. Поддържа и съхраняването на информацията ви на сайт, подобно на предходната добавка. Може да се нагласи и на какъв период да се прави архивирането. Добавката е на български и не вярвам да имате проблеми с работата с нея.
Това са 4-те основни добавки, които винаги използвам. Във втората част ще посоча, останалите добавки „глезотийки“, които използвам. Очаквайте скоро.

2 коментара за “Добавки (plugins) за Mozilla Firefox част 1

  1. Много моля да ми помогнете, по време на авт. обновяване на Мозила, за секунда спря захранването и компютъра се изключи. След като го стартирах Мозила беше блокирана и Гугъл не търси и вече трети ден е така, моля помогнете

    • Опитайте да отидете в менюто Помощ – относно Firefox и да дадете обновяване. Ако не помогне, опитайте да деинсталирате и инсталирате Firefox на ново.

Вашият коментар